- anyż – surówki owocowe, sałatki, potrawy z jabłek i gruszek, kapusta czerwona, ciasta pieczone i smażone, napoje, nalewki, likiery.
· bazylia świeża
– surówki, sałatki, ser biały, sosy zimne, mięsa.
– surówki, sałatki, ser biały, sosy zimne, mięsa.
· cząber
– potrawy z kapusty i strączkowych, tłuste, pieczone mięsa, kaczki, gęsi, sosy.
– potrawy z kapusty i strączkowych, tłuste, pieczone mięsa, kaczki, gęsi, sosy.
· estragon
– owoce morza (kraby), omlety francuskie, ryby, cielęcina, jagnięcina, sosy (bearnaise).
– owoce morza (kraby), omlety francuskie, ryby, cielęcina, jagnięcina, sosy (bearnaise).
· jałowiec
– dziczyzna, wieprzowina, wołowina, pasztety, farsze, potrawy z kapusty (bigos), barszcz czerwony, marynaty, nalewki.
– dziczyzna, wieprzowina, wołowina, pasztety, farsze, potrawy z kapusty (bigos), barszcz czerwony, marynaty, nalewki.
· kminek
– potrawy z kapusty, z selera, z ziemniaków, potrawy z serów, mięsa duszone – wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, likiery, nalewki.
– potrawy z kapusty, z selera, z ziemniaków, potrawy z serów, mięsa duszone – wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, likiery, nalewki.
· melisa
– koktajle, surówki, sosy zimne, ryby, suflety, budynie likiery.
– koktajle, surówki, sosy zimne, ryby, suflety, budynie likiery.
· szałwia
– mięsa – baranina, wieprzowina, dziczyzna, kaczki, gęsi pasztety.
– mięsa – baranina, wieprzowina, dziczyzna, kaczki, gęsi pasztety.
· gałka muszkatołowa
– szpinak, suflety, pasztety, masy mielone, farsze, sosy białe, ciasta pieczone (pierniki).
– szpinak, suflety, pasztety, masy mielone, farsze, sosy białe, ciasta pieczone (pierniki).
· imbir
– napoje, potrawy z owoców, warzyw, ryby, potrawy z ryżu, zupy, suflety, ciasta pieczone.
– napoje, potrawy z owoców, warzyw, ryby, potrawy z ryżu, zupy, suflety, ciasta pieczone.
· kapary
– przekąski z jaj, ryb, potrawy w majonezie, sosy zimne i gorące, polędwica pieczona potrawy z drobiu.
– przekąski z jaj, ryb, potrawy w majonezie, sosy zimne i gorące, polędwica pieczona potrawy z drobiu.
· kurkuma (główny składnik curry)
– potrawy z ja , sosy, potrawy z drobiu, ryżu.
– potrawy z ja , sosy, potrawy z drobiu, ryżu.
· szafran
– potrawy z ryżu, ryby, desery, ciasta pieczone, bulion.
– potrawy z ryżu, ryby, desery, ciasta pieczone, bulion.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz