Kilka słów o blogu...

Zajmowanie się domem to prawdziwa PASJA! A wszystko zaczyna się od dbania o drobiazgi... Na tym blogu możesz się ZAINSPIROWAĆ i poznać wiele szczegółów, które sprawią, że Twój dom stanie się miejscem, do którego wraca się z chęcią.

piątek, 17 czerwca 2011

Co do czego pasuje? (przyprawy)

Wybrane przykłady zestawiania przypraw z produktami lub potrawami:
Zupy:
  •  fasolowa – cząber, estragon, papryka, cebula.
  •  barszcz czerwony – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz biały, jałowiec, rozmaryn, tymianek, czosnek, cebula.
  • gulaszowa – kminek, papryka, pieprz czarny, cebula, pietruszka.
  •  bulion I – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, lubczyk, cebula, seler, pietruszka.
  •  bulion II – imbir, gałka muszkatołowa, pieprz, szafran, czosnek, cebula, pietruszka.
Warzywa:
  •  fasola – cząber, bazylia, estragon, papryka, cebula.
  • kapusta biała – kminek, liść laurowy, jałowiec, cząber, pieprz, lubczyk, cebula, czosnek, ocet winny.
  • soczewica – liść laurowy, cząber, pieprz, majeranek, czosnek, cebula, cytryna (sok).
Mięsa:
  • cielęcina – bazylia, gałka muszkatołowa, rozmaryn, koper świeży, kapary, mieszanka „curry”, cebula. 
  • wieprzowina – majeranek, liść laurowy, szałwia, kminek, tymianek, pieprz czarny i zielony, papryka, czosnek, cebula musztarda, rodzynki, orzechy.
Ryby:
  • gotowane – liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, pieprz biały, trybula ogrodowa, gorczyca, cynamon, goździki, imbir, cebula, pietruszka, koper świeży, rodzynki, cytryna (sok).
  • pieczone – bazylia, trybula ogrodowa, pieprz biały koper świeży, pietruszka (liście), cytryna (sok).
Napoje (w tym owocowe)
  • goździki, cynamon, melisa wanilia, mięta, arcydzięgiel, litwor, anyż gwiazdkowy, cytryna (sok), pomarańcza (sok).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz