Kilka słów o blogu...
Zajmowanie się domem to prawdziwa PASJA! A wszystko zaczyna się od dbania o drobiazgi... Na tym blogu możesz się ZAINSPIROWAĆ i poznać wiele szczegółów, które sprawią, że Twój dom stanie się miejscem, do którego wraca się z chęcią.
niedziela, 20 marca 2011
Zupa szpinakowa
Składniki dla 10 osób (2 małe wazy):
1 kg szpinaku (może być mrożony)
50 gr masła
50 gr maki
1 l mleka
0,5l wody
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Rozmrozić szpinak, pokroić/zmiksować jeśli jest w formie liści (ładniej się prezentuje drobno pokrojony a nie zmiksowany).
2. Przygotować beszamel: rozpuścić masło na małym ogniu w garnku. Dodać mąkę i od razu mieszać drewnianą łyżką. Dodać mleko. Energicznie mieszać aż się zagotuje, zgęstnieje i straci smak mąki. Przy większej ilości mleka (powyżej 2 litrów) warto zagotować mleko i dodawać ciepłe (po trochu) do masła wymieszanego z mąką (proces podgrzania mleka skraca czas gotowania beszamelu).
3. Do ugotowanego beszamelu dodać szpinak. Wymieszać, doprawić do smaku.
4. Jeśli zupa jest zbyt gęsta – dodać trochę wody.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jedna z mich ulubionych zup! :)
OdpowiedzUsuń