Kilka słów o blogu...
Zajmowanie się domem to prawdziwa PASJA! A wszystko zaczyna się od dbania o drobiazgi... Na tym blogu możesz się ZAINSPIROWAĆ i poznać wiele szczegółów, które sprawią, że Twój dom stanie się miejscem, do którego wraca się z chęcią.
sobota, 19 marca 2011
Słone ciasto kruche, baza pod tarty
Składniki na 1 tarteletkę (25 cm średnicy)
200 g mąki
100 g margaryny
1 żółtko
4 łyżki zimnej wody
sol
Przygotowanie:
1. W misce Kitchen Aid (końcówka do ucierania) wymieszać mąkę z miękką margaryną (nie może być rozpuszczona). Dodać żółtko, wodę, sól. Nie mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto jest potem zbyt kruche.
2. Ciasto rozwałkować na blacie wysypanym mąką. Wyłożyć foremkę tarty. Zadbać by brzeg był równy. Włożyć na minimum 15 minut do lodówki (dzięki temu ciasto się nie deformuje i nie kurczy w pieczeniu). Jeśli ciasto nie zostało schłodzone trzeba piec je z papierem aluminiowym,aby nie opadło.
3. Piec w 190 st przez ok 15 minut.
4. Najlepiej jest piec puste tarteletki, a dopiero potem zapiec z farszem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz