Kilka słów o blogu...

Zajmowanie się domem to prawdziwa PASJA! A wszystko zaczyna się od dbania o drobiazgi... Na tym blogu możesz się ZAINSPIROWAĆ i poznać wiele szczegółów, które sprawią, że Twój dom stanie się miejscem, do którego wraca się z chęcią.

sobota, 19 marca 2011

Ptysie czyli petit choux (ciasto)

Składniki:

1/4 l wody
75 g masła
3 jajka
sol
150 g maki


Przygotowanie:
1. Zagotować wodę z sola i masłem. Kiedy masło się rozpuści, doprowadzić do wrzenia, dodać od razu cala mąkę. Szybko wymieszać tak by uformowała się kula.
2. Zdjąć z ognia. Dobrze mieszając dodawać jajka (jedno po drugim). Jeśli chcemy by urosły więcej można dodać 1 białko więcej). 
3. Włożyć masę do rękawa piekarniczego i formować (np. gniazdka, eklerki albo duże formy jak tarta). Piec 20-35 minut w 180-200 st.
4. Nie otwierać piekarnika w początkowych 15 minutach. Ciasto jest gotowe gdy po wyjęciu nie opada. Można  wyjąć 1 peteit choux na probę i zobaczyć czy nie opada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz