Składniki:
1/4 l wody
75 g masła
3 jajka
sol
150 g maki
Przygotowanie:
1. Zagotować wodę z sola i masłem. Kiedy masło się rozpuści, doprowadzić do wrzenia, dodać od razu cala mąkę. Szybko wymieszać tak by uformowała się kula.
2. Zdjąć z ognia. Dobrze mieszając dodawać jajka (jedno po drugim). Jeśli chcemy by urosły więcej można dodać 1 białko więcej).
3. Włożyć masę do rękawa piekarniczego i formować (np. gniazdka, eklerki albo duże formy jak tarta). Piec 20-35 minut w 180-200 st.
4. Nie otwierać piekarnika w początkowych 15 minutach. Ciasto jest gotowe gdy po wyjęciu nie opada. Można wyjąć 1 peteit choux na probę i zobaczyć czy nie opada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz