Składniki:
1 l mleka
150 gr mąki
100 gr margaryny
150 gr dodatków (szynka/tunczyk/krewetki/jajko na twardo)
sol i pieprz
PANIERKA: mąka, jajko, bułka tarta
DO SMAŻENIA: frytkownica
Przygotowanie:
1. W garnku rozpuścić margarynę (lepiej zeby nie wrzala).
2. Dodać całą mąkę. Zamieszać i podgrzać, dbając by się NIE zarumieniła.
3. Dodać zimne mleko i energicznie mieszać. Jeśli robimy więcej niż 1 litr warto użyć gorące mleko: w takim przypadku dodawać je po trochu.
4. Mieszać przez minimum 10 minut, dodać dodatki, doprawić solą i pieprzem.
5. Wylać gorącą masę do płaskiej foremki lub na tace. Chłodzić w lodówce (najlepiej zostawić na kilka godzin, a najlepiej na następny dzień).
6. Kroić masę np. na małe prostokąty.
7. Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
8. Smażyć na głębokim tłuszczu (180 stopni), tak aby byly przykryte gorącym tłuszczem. Odsączyć na papierowym reczniku.
9. Podawać z sałata.
Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy taki, że palce lizać. :)
OdpowiedzUsuń