Obiecany przepis: przepyszne SCONES:))
Składniki: (wychodzi 25 sztuk)
1 kg mąki
0,5 l mleka
360 g margaryny
150 g cukru
30 g proszku do pieczenia
(dla chętnych: rodzynki)
Wykonanie:
Połączyć sypkie składniki, dodać margarynę pokrojoną na kawałeczki. Ja używam w Kitchen Aid końcówki do ucierania - mieszać do momentu uzyskania "okruszków". Dla urozmaicenia można dosypać rodzynki. Dodać mleko i szybko wymieszać, nie ugniatać zbyt długo. Ciasto rozwałkować (około 1 cm grubości) i wyciąć krążki. Jeśli nie masz foremek - użyj szklanki lub filiżanki:) Piec przez około 10-12 minut w 200-220 stopniach.
NAJWSPANIALSZE są ciepłe, prosto z piekarnika! Polecam podawać z masłem i dżemem malinowym:)
To o nich mi mówiłaś!Mniam!
OdpowiedzUsuń