Traditional setting for English Afternoon Tea
- Biszkopt Królowej Viktorii
- angielskie bułeczki Scones
- mini kanapki (jajko i majonez, wędzony łosoś, świeży ogórek)
- mini kanapki (jajko i majonez, wędzony łosoś, świeży ogórek)
- herbata (najlepiej normalna, nie owocowa) powinna być przygotowana w dzbanku ok 3 - 5 minut przed podaniem i oczywiście nie możne zabraknąć mleka!
- do stołu powinny być nakryte małe talerzyki , filiżanki, widelczyki do ciasta i nożyki.
- Serwetki mile widziane (mniejsze niż te na przygotowywane obiad)
Reszta zależny od wyobraźni i możliwości...
Smacznego!!!
W "Czytaj dalej" przepisy na scones oraz na Victoria Sponge:)
Angielskie bułeczki scones
Etapy przygotowania
|
Biszkopt Królowej Viktorii (Victoria Sponge)
Skladniki na biszkopt:
- 200g miękkiego masła
- 200g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 250ml śmietany kremówki
- ok 50g cukru pudu ( można pominać)
- 200g pokrojonych truskawek lub dżemu truskawkowego
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Tortownice o srednicy 20cm (mozna uzyc nieco większej) wylozyc papierem do pieczenia lub wysmarowac maslem i posypac maka.
- Do duzej miski przesiac make, proszek do pieczenia.
- W osobnym naczyniu utrzec maslo z cukrem na puszysta mase. Dodawac kolejno jajka, az masa dobrze sie polaczy. Nastepnie wsypac make i delikatnie wymieszac za pomoca szpatuly (ja z oczywistego braku szpatuly uzylam drewnianej lyzki).
- Mase przelac do przygotowanej tortownicy. Wstawic do piekarnika i piec 20-25min az biszkopt bedzie mial zloty kolor. Wyjac, wystudzic.
- Biszkopt przekroic na dwie czesci. Na jedna z nich wylac ubita na sztywno smietane wymieszana z cukrem pudrem. Nastepnie ulozyc na niej truskawki. Jesli uzywamy dzemu to najpierw nalezy posmarowac nim jeden placek ciasta a dopiero potem wylozyc na niego kremowke.
- Przykryc drugim biszkoptem. Posypac cukrem pudrem.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz