Kilka słów o blogu...

Zajmowanie się domem to prawdziwa PASJA! A wszystko zaczyna się od dbania o drobiazgi... Na tym blogu możesz się ZAINSPIROWAĆ i poznać wiele szczegółów, które sprawią, że Twój dom stanie się miejscem, do którego wraca się z chęcią.

piątek, 19 sierpnia 2011

Korespondent z Anglii pisze...

Traditional setting for English Afternoon Tea

Tradycyjna angielska herbatka powinna zawierać:
- Biszkopt Królowej Viktorii
- angielskie bułeczki Scones 
- mini kanapki (jajko i majonez, wędzony łosoś, świeży ogórek)
- herbata (najlepiej normalna, nie owocowa) powinna być przygotowana w dzbanku ok 3 - 5 minut przed podaniem i oczywiście nie możne zabraknąć mleka!
- do stołu powinny być nakryte małe talerzyki , filiżanki, widelczyki do ciasta i nożyki. 
- Serwetki mile widziane (mniejsze niż te na przygotowywane obiad)
Reszta zależny od wyobraźni i możliwości...
Smacznego!!!

W "Czytaj dalej" przepisy na scones oraz na Victoria Sponge:)


Angielskie bułeczki scones

Składniki na 12 porcji
300g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


50g masła


1 łyżka cukru


1/2 łyżeczki soli


150 ml chudego mleka




Etapy przygotowania
1.
Nastawić piekarnik na 225 stopni. Zmieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia.




2.
Tłuszcz posiekać nożem i dodać do mąki.




3.
Wymieszać z cukrem, solą i mlekiem. Szybko wyrobić ciasto. Jeśli jest za twarde, można dodać mleka.




4.
Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm.




5.
Powycinać foremką okrągłe ciastka o średnicy 7 cm. Foremka powinna mieć ostre, równe brzegi.




6.
Ciastka kłaść na wyłożoną pergaminem blachę. Piec pośrodku piekarnika 12-15 min. Podawać od razu.

7. Najlepiej podać z truskawkowym lub malinowym dżemem i bitą śmietaną. Można też podać masło.









Biszkopt Królowej Viktorii (Victoria Sponge)


Skladniki na biszkopt:

  • 200g miękkiego masła
  • 200g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • 250ml śmietany kremówki
  • ok 50g cukru pudu ( można pominać)
  • 200g pokrojonych truskawek lub dżemu truskawkowego
  • cukier puder do posypania



Sposób przygotowania


  1. Tortownice o srednicy 20cm (mozna uzyc nieco większej) wylozyc papierem do pieczenia lub wysmarowac maslem i posypac maka.
  2. Do duzej miski przesiac make, proszek do pieczenia.
  3. W osobnym naczyniu utrzec maslo z cukrem na puszysta mase. Dodawac kolejno jajka, az masa dobrze sie polaczy. Nastepnie wsypac make i delikatnie wymieszac za pomoca szpatuly (ja z oczywistego braku szpatuly uzylam drewnianej lyzki).
  4. Mase przelac do przygotowanej tortownicy. Wstawic do piekarnika i piec 20-25min az biszkopt bedzie mial zloty kolor. Wyjac, wystudzic.
  5. Biszkopt przekroic na dwie czesci. Na jedna z nich wylac ubita na sztywno smietane wymieszana z cukrem pudrem. Nastepnie ulozyc na niej truskawki. Jesli uzywamy dzemu to najpierw nalezy posmarowac nim jeden placek ciasta a dopiero potem wylozyc na niego kremowke.
  6. Przykryc drugim biszkoptem. Posypac cukrem pudrem.
  7. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz