Kilka słów o blogu...

Zajmowanie się domem to prawdziwa PASJA! A wszystko zaczyna się od dbania o drobiazgi... Na tym blogu możesz się ZAINSPIROWAĆ i poznać wiele szczegółów, które sprawią, że Twój dom stanie się miejscem, do którego wraca się z chęcią.

niedziela, 12 kwietnia 2015

Pizza

Jestem już od 6 miesięcy w Rzymie a tu jeszcze ani słowa o pizzy... Prezentuję najlepszy przepis na rewelacyjną, cienką pizzę. Sekret to ciasto!


Składniki na 3 prostokątne blachy:

1 kg maki
40g drozdzy
1/2l wody
łyżka soli
120 g oleju
SOS: 2 puszki pomidorów, oliwa, oregano, sól
DODATKI: szynka, ananas, salami, oliwki, pieczarki, ser...
Przygotowanie:
1. Z wszystkich składników zarobić ciasto (Kitchen Aid końcówka: hak): woda, olej, drożdże, sól, dosypywać mąki, aż ciasto odklei się od brzegów miski.
2. Zostawić do wyrośnięcia (przykryć ściereczką aby nie wyschło).
3. W miedzy czasie przygotować sos pomidorowy: pomidory obrane, pokrojone, doprawione oregano, oliwą (z oliwek!), sola.
4. Gdy ciasto podwoi swoja objętość podzielić na części i położyć na blaszce. Rozwałkować lub rozciągnąć za pomocą dłoni (natłuszczonych olejem). Ciasto musi być cieniutkie! Posmarować sosem pomidorowym i dodać dodatki (hawajska: ananas, szynka; pepperoni: salami; z pieczarkami; z oliwkami...). Na wierzchu ułożyć ser mozzarella.
5. Zostawić pizzę by znowu nieco urosła.
6. Piec w 200 st. przez 10-15 minut.
Osobiście uwielbiam pizzę posypaną liśćmi rucoli (po wyjęciu z piekarnika rzecz jasna), ale to już kwestia gustu:))

3 komentarze:

  1. Mmmmmniaaaaammmmmmmm!!! :) Ta pizza jest przepyszna i zrobiła prawdziwa furrore wśród moich znajomych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój ulubiony zestaw to: szynka, pieczarki, czerwona papryka ser żółty, - mniamka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować ten przepis. Zastanawiam się tylko czy ciasto byłoby zjadliwe gdybym zamiast mąki pszennej dodała żytnią typ 720??? (nie mogę jeść pszennej :( )

    OdpowiedzUsuń