Kilka słów o blogu...

Zajmowanie się domem to prawdziwa PASJA! A wszystko zaczyna się od dbania o drobiazgi... Na tym blogu możesz się ZAINSPIROWAĆ i poznać wiele szczegółów, które sprawią, że Twój dom stanie się miejscem, do którego wraca się z chęcią.

niedziela, 12 kwietnia 2015

Canutillos czyli rożki z kremem

Deser pracochłonny, ale przepyszny!

Składniki (4 osoby):
  • 400 g mąki
  • 1/2 litra mleka
  • cukier wanilinowy
  • 200 g masła
  • 1cytryna
  • 50  g cukry pudru
  • 1 litr oleju
  • foremki-rożki metalowe do zawijania ciasta
Krem:
  • 1 litr mleka
  • 4 żółtka 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (oryginalnie: maicena) 
  • 200 g cukru 
  • cynamon 
  • skórka cytryny

O przygotowaniu: kliknij "Czytaj więcej"

Przygotować krem: 
  • Zagotować mleko z cukrem, cynamonem i skórką cytryny.
  • Dodać mąkę rozmieszaną z żółtkami. Zagotować. Dobrze mieszać, aż straci smak mąki.
 Rożki:
  • Zagotować mleko ze skórką z cytryny i cukrem wanilinowym.
  • Po zagotowaniu zdjęć z ognia do ostudzenia. 
  • Następnie połączyć mleko z mąką - aż do uzyskania elastycznej masy. 
  • Włożyć do lodówki kiedy masa jest zwarta i elastyczna. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny.
  • Przygotować blat na którym będziemy przygotowywać rożki: posypać mąką, aby ciasto się nie przykleiło
  • Rozwałkować cienko ciasto, pokroić na paski, zawijać paski na foremce do rożków. Starć się zawijać ściśle, bez zostawiania szpar. Trzeba zwróć uwagę na zakończenie rożka: aby było łatwo zsunąć z foremki lepiej nie przyklejać zbyt mocno do "szczytu" foremki.
  • Podgrzać olej na patelni  i smażyć rożki w zawinięte na foremki (można też smażyć we frytkownicy). Po ostudzeniu zdjąć z metalowych foremek.
  • Z pomocą szprycy napełnić rożki kremem. Posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz