Składniki (4 osoby): | |
|
Krem:
|
O przygotowaniu: kliknij "Czytaj więcej"
Przygotować krem:
- Zagotować mleko z cukrem, cynamonem i skórką cytryny.
- Dodać mąkę rozmieszaną z żółtkami. Zagotować. Dobrze mieszać, aż straci smak mąki.
Rożki:
- Zagotować mleko ze skórką z cytryny i cukrem wanilinowym.
- Po zagotowaniu zdjęć z ognia do ostudzenia.
- Następnie połączyć mleko z mąką - aż do uzyskania elastycznej masy.
- Włożyć do lodówki kiedy masa jest zwarta i elastyczna. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny.
- Przygotować blat na którym będziemy przygotowywać rożki: posypać mąką, aby ciasto się nie przykleiło
- Rozwałkować cienko ciasto, pokroić na paski, zawijać paski na foremce do rożków. Starć się zawijać ściśle, bez zostawiania szpar. Trzeba zwróć uwagę na zakończenie rożka: aby było łatwo zsunąć z foremki lepiej nie przyklejać zbyt mocno do "szczytu" foremki.
- Podgrzać olej na patelni i smażyć rożki w zawinięte na foremki (można też smażyć we frytkownicy). Po ostudzeniu zdjąć z metalowych foremek.
- Z pomocą szprycy napełnić rożki kremem. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz